Een heldere blik - lichaamsgerichte psychotherapie en coaching

Therapie en coaching

Therapie, voor wie?

De meeste mensen zoeken therapie als ze een probleem hebben met hun emoties of functioneren, waar ze zelf, of met hun directe omgeving, niet uit komen. Dat kunnen problemen zijn op het vlak van relatie maken of hebben; overmatige angstgevoelens; telkens in dezelfde val trappen; niet tot besluiten komen; geen afdoende grenzen weten te zetten met alle gevolgen van dien, zoals bijvoorbeeld burn-out; seksuele problemen; telkens in onverklaarbare emoties en stemmingen terechtkomen; enzovoort.

Wat voor therapie?

Ik bied lichaamsgerichte psychotherapie aan. De scholen waarin ik getraind ben zijn Unitieve Psychotherapie en Bodynamic Analysis en Bodynamic Shocktrauma Therapie.

Mijn uitgangspunt is in eerste instantie het huidige leven van de cliënt, dat is waar mensen graag iets ten goede willen veranderen, al is het maar meer begrijpen van wat er speelt. Echter je bent wie en hoe je bent, deels door de manier waarop je bent opgegroeid. De thema’s die spelen in je leven en de wijzen waarop je daarmee om kunt gaan zijn beïnvloed door genen, familiegeschiedenis, je kindertijd en het gezin waaruit je komt, net zo goed als je schoolomgeving en je puberteit. Die zullen dus vaak tot op zekere hoogte ook in het vizier komen.

Die invloeden komen ook tot uitdrukking in de mogelijkheden van je lichaam. Als je bijvoorbeeld niet kwaad mocht worden, heb je een manier moeten vinden om de emotionele energie en impulsen niet meer te voelen. Bijvoorbeeld door je kaken op elkaar te klemmen en je adem te beperken. Daar houden we ons in de sessies ook mee bezig; niet alleen weten en denken zijn van belang, maar ook het lichaam voelen en ervaren wat het aandeel is van je lichaam in hoe je je voelt of de dingen doet. Zo biedt het lichaam een ingang tot wat er speelt ook op lagen waar je nog minder bewustzijn over hebt.

Concreet kun je in de sessies praten, sensaties voelen, lichaam voelen, oefeningen doen, mogelijk ook werk met aanraken verwachten. Van tevoren zal ik oefeningen en fysiek werk met je kortsluiten, er gebeurt niets wat je niet wilt.

Als je meer wilt weten over mijn werkwijzen en opvattingen, klik dan op de knop onder de tekst.

Ik geef individuele therapie, relatietherapie en groepstherapie.

Specialisatie

Ik ben gespecialiseerd in het werken met trauma en dissociatie. Traumatische gebeurtenissen veroorzaken dissociatie, als ze voor het dagelijks bewustzijn niet te hanteren zijn. Ze voelen als overspoelend en moeten als het ware apart geparkeerd worden om door te kunnen leven. Die gebeurtenissen kunnen éénmalig geweest zijn, zoals een ongeluk. Ook kan het langdurige, overspoelende stress tijdens de ontwikkeling betreffen op een niveau dat dat van het dagelijks bestaan te boven gaat en het overleefsysteem steeds activeert. Mensen die dit hebben ervaren komen vaak innerlijk verschillende standpunten tegen, die het moeilijk maken om één koers te varen. Daardoor voelt het vaak of ze geen standpunt kunnen innemen, geen keuzes kunnen maken, geen doelen kunnen nastreven of geen relaties kunnen hebben, of zelfs altijd dezelfde ‘foute’ relaties aangaan.

Coaching

Bepaalde problemen waar je tegenop loopt, hebben misschien specifiek met je werk of studie te maken. Je wilt dan misschien kijken hoe je beter hoorbaar wordt in vergaderingen; wat je in jezelf kunt mobiliseren om leiding te geven; of misschien zit je hoog in de boom van een organisatie of bedrijf, waar je je niet echt kunt veroorloven te praten over wat je moeilijk vindt en zoek je een sparring partner; of je moet resultaten leveren voor een fase in je studie en je komt er maar niet toe; je hebt mogelijk stress van je handhaven in een groep; enzovoort.

Vanuit mijn Bodynamic achtergrond en mijn ruime bestuurlijke ervaring bied ik lichaamsgericht coachen aan. Hierbij blijven we bijna uitsluitend focussen op het huidige bestaan dat je leidt, maar we zetten wel de informatie van je lichaam in en de fysieke mogelijkheden die je tot nu toe niet hebt ingezet.

Naast individuele en groepscoaching, geef ik begeleiding aan individuen en groepen op het gebied van stresshantering, conflicthantering en onderhandelen.